Gå till huvudinnehållet

Att vara konsult i tuffare tider - Råd, tips & tricks från Folq

Bilde

Konsultbranschen påverkas liksom andra branscher av oro i den globala ekonomin och det pågående kriget i Ukraina. En mycket spänd geopolitisk situation och ekonomisk inflation som påverkar oss alla på djupet. Vi kan följa detta också i våra siffror. Det finns fortfarande tillväxt i uppdrag men vi ser att den avtar. Det verkar nästan som om de flesta väntar på lite bättre signaler någonstans ifrån innan handbromsen släpps igen.

Men förlora inte hoppet! Vi har trots allt sett några positiva trender de senaste månaderna som vi gärna delar med oss av i form av råd, tips & tricks på hur ni kan navigera i en utmanande marknad.

Några tips & tricks för att navigera på en tuffare konsultmarknad:

  1. Håll ditt CV uppdaterat, fokusera på bra projektbeskrivningar.

  2. Stärk kundrelationer och förläng kontrakt

  3. Var beredd på tuffa prisförhandlingar

  4. Bygg ditt eget varumärke

  5. Gör dig mer attraktiv genom att bygga kompetens

  6. Samarbeta med andra konsulter för att skapa fler möjligheter

  7. Använd ditt nätverk aktivt för att generera möjligheter

  8. Minska dina kostnader

Håll ditt CV uppdaterat, fokusera på bra projektbeskrivningar


Ditt CV är ditt digitala skyltfönster. Om du inte uppdaterar det kontinuerligt kommer det bli svårare att väcka intresse hos potentiella kunder. Ta en timme eller två för att lägga till uppdaterade projektbeskrivningar och bra referenser från tidigare uppdragsgivare. Kom ihåg att beskriva de problem du stod inför, hur du löste dem, vilka teknologier och metoder du använde, vad din roll var samt vad just du bidrog med. Bra beskrivningar kommer att hjälpa dig att sticka ut från mängden.

Stärk kundrelationer och förläng ditt kontrakt

Har du turen eller skickligheten att ha ett uppdrag just nu? Bra för dig! Fokusera på att stärka relationerna med dina beställare genom att erbjuda mer värde. Gör de små sakerna som får kunden att känna sig extra nöjd. Om möjligt, försök att förlänga uppdraget istället för att leta efter nytt. Det är i dagsläget mycket lättare att arbeta hos en befintlig kund än att hitta nytt uppdrag.

Var beredd på tuffa prisförhandlingar

Det är naturligt att uppdragsgivarna passar på att pressa priserna när marknaden gör att det finns mer kompetens tillgänglig. Uppdragsgivarna har helt enkelt fler alternativ. I en sådan marknad kan det vara klokt att sänka timpriset för att möta konkurrensen från andra. Att vara utan uppdrag är mycket dyrare än att gå ned lite i pris.

Bygg ditt varumärke

Du är mer än bara ditt CV. Bygg ditt eget varumärke genom att skriva blogginlägg, hålla föredrag på konferenser och använd dina sociala medier aktivt för att visa din kompetens och ditt engagemang. Potentiella kunder vill inte enbart se vad du kan göra, utan också se vem du är som person.

Gör dig mer attraktiv genom att bygga kompetens

Fundera på att utöka din kompetens och specialisera dig inom områden med hög efterfrågan. Använd tiden för att förbättra dina färdigheter och kunskaper genom utbildning, kurser och certifieringar. Du kommer inte bara att bli mer attraktiv för potentiella kunder, utan också mer konkurrenskraftig på marknaden.

Bilde

Hitta ditt nästa uppdrag och bli matchad med fantastiska kunder hos Folq.


Samarbeta med andra konsulter för att skapa fler möjligheter

Hitta synergier och samarbetsmöjligheter med andra konsulter för att tillsammans arbeta på projekt och dela resurser. Detta kan öka chanserna att få uppdrag och minska kostnaderna.

Använd ditt nätverk aktivt för att generera möjligheter

Ett aktivt nätverk är guld värt, framför allt då marknaden är så pass långsam som nu. Delta i relevanta evenemang och knyt kontakter som kan hjälpa dig att hitta nya uppdrag. Kontakta tidigare kunder och uppdatera dem om vad du har arbetat med sedan sist och visa intresse för deras nuvarande utmaningar. På det viset ökar du dina chanser att få nya uppdrag genom ditt nätverk.

Minska dina kostnader

I tuffare tider är det viktigt att tänka kostnadseffektivt. Fundera på att minska onödiga utgifter och hitta sätt att effektivisera verksamheten för att förbättra lönsamheten.

Kom ihåg - tuffare tider varar inte för evigt. Genom att följa dessa råd och arbeta målinriktat kommer du att öka dina chanser att lyckas då marknaden är lite tuffare. Hos Folq står vi redo att hjälpa dig på vägen, och vi tror på att IT-konsultmarknaden kommer att återhämta sig. Så var tålmodig, håll modet uppe och fortsätt att leverera ditt bästa Jag. Dina framtida uppdrag väntar på dig!

Bilde

Vill du ha fler tips?

Tveka inte att mejla mig på sandra.backman@folq.se

Få senaste nyheterna direkt i inkorgen

Tack för din registrering 😊