Gå till huvudinnehållet

DevOps-utvecklare - drift och utveckling i en och samma person

Är du trött på att utvecklarna och de som sköter systemen pratar förbi varandra? Och att det känns som en evighet att få nya funktioner ut till kunderna? Det är här DevOps kommer in i bilden! Tänk på det som ett smartare sätt att arbeta, där teamen samarbetar nära. Och du får levererad programvara snabbare, med färre problem och gladare kollegor på jobbet.

Bilde

Vad är DevOps?


Färre flaskhalsar. Mer flyt. Tryggare produktion.

DevOps är inte en sak - det är summan av många små åtgärder som gör att dina system beter sig bättre, teamen samarbetar bättre och fel rättas till innan de blir stora problem.
Och även om begreppet ofta slängs runt som ett buzzword, är det inte så komplicerat som det låter.

DevOps är en kombination av kulturella filosofier, praxis och verktyg som ökar en organisations förmåga att leverera applikationer och tjänster snabbt som attan. Målet är att utveckla
och förbättra produkter i en snabbare takt än med traditionella metoder för mjukvaruutveckling och infrastrukturhantering.

Kärnan i DevOps handlar om att bryta ned barriärer mellan traditionella team som arbetar med utveckling och drift. Istället för att dessa team arbetar isolerat,
främjar DevOps samarbete, kommunikation och delat ansvar genom hela mjukvarans livscykel - från planering och kodning till leverans och drift.Færre flaskehalser.

DevOps vs. Azure DevOps

DevOps är en metodik och en tankesätt för att bryta ned barriärer mellan utveckling och drift - med målet att leverera snabbare och mer pålitligt. Azure DevOps å andra sidan är ett konkret verktyg från Microsoft som stöder DevOps-principerna i praktiken. Det erbjuder funktioner som versionskontroll, bygg och distribution, backlog-hantering och testning. Medan DevOps beskriver hur man bör arbeta, är Azure DevOps ett verktyg för att utföra arbetet.

DevOps är som "styrketräning" - en metod för att bli starkare.
Azure DevOps är som "ett gym" - en plats där du kan utföra den träningen, men inte den enda möjliga platsen.


DevOps vs. ITIL

DevOps och ITIL representerar två olika tillvägagångssätt för IT-drift och utveckling. ITIL är en ram för att säkerställa stabilitet, kvalitet och kontroll i IT-tjänster - vanligtvis använd i större, mer traditionella organisationer. DevOps fokuserar på hastighet, samarbete och kontinuerlig förbättring genom automatisering och tvärfunktionella team. Medan ITIL ofta handlar om att minska risker, handlar DevOps mer om att hantera förändringar. Många företag kombinerar det bästa från båda världarna.

När behöver du DevOps-kompetens?

Kort sagt: En bra DevOps-konsult hjälper dig att få mer ut av det du redan har. Mindre manuellt arbete. Mer automatisering. Bättre insikt i vad som faktiskt händer i produktionen. Och kanske viktigast av allt - färre akuta åtgärder för dina utvecklare.

På Folq hittar du DevOps-experter som förstår att det handlar inte bara om att visa upp flest möjliga verktyg - utan att förstå dina behov och bygga lösningar som verkligen passar. De är tekniskt kunniga, men också vana vid att arbeta nära utveckling, drift och ledning. Det gör dem till en pålitlig resurs i en hektisk vardag.

Så om du är osäker på vad som verkligen krävs för att få bättre flöde från commit till produktion - eller behöver hjälp att bygga eller förbättra er DevOps-praxis - är detta en bra plats att börja på.

När är det lämpligt att hyra in DevOps-kompetens?

Du behöver inte vara ett stort tech-företag med egna plattformsteam för att dra nytta av DevOps-kompetens. Många av dem vi arbetar med är helt vanliga utvecklingsteam som vill ha bättre flöde, färre beroenden och mer kontroll efter att koden är commitad.

DevOps-konsulter kommer särskilt till sin rätt i dessa situationer:

Du bygger något nytt och vill göra det rätt från början.

Ska du lansera en ny produkt eller bygga upp ny infrastruktur? En DevOps-konsult kan hjälpa till att lägga grunden: konfigurera miljöer, automatisera bygg och distribution, och se till att drift och fortsatt utveckling samspelar från dag ett. Det sparar dig mycket besvär senare.

Ditt team arbetar för mycket manuellt

Om dina utvecklare måste spendera tid på deployment, konfigurationsändringar eller felsökning i produktionen, är det ett tecken på att du behöver bättre verktygsstöd och mer automatisering. DevOps-kompetens hjälper dig att frigöra teamets tid och fokus.

Du behöver rensa upp i det som redan är klart.

Har din CI/CD-uppsättning vuxit fram lite slumpmässigt? Är infrastrukturen dokumenterad i några få personers huvuden? Används övervakningen egentligen inte? En erfaren DevOps-konsult kan hjälpa dig att rensa upp, förenkla och dokumentera - utan att stanna upp arbetet.

Dina system ska skala - och det måste ske kontrollerat.

När fler användare eller flera team ska använda samma system måste både infrastrukturen och processerna klara av tillväxten. Det är lätt att hamna efter här. DevOps-kompetens ger dig kontroll: skalbara lösningar, ökad robusthet och färre överraskningar i produktionen.

Ni ska flytta till molnet - eller få bättre kontroll i molnet.

Oavsett om du är i början av en molnmigrering, är mitt i den - eller redan etablerad i AWS, GCP eller Azure, men med teknisk skuld - kan en DevOps-konsult hjälpa till att göra molnplattformen enklare, säkrare och mer effektiv att använda för resten av organisationen.

Vad gör en DevOps-konsult – i praksis?

DevOps är inte en roll, en teknologi eller en metod. Det är ett sätt att arbeta på - där utveckling, drift och infrastruktur är närmare sammanlänkade. En bra DevOps-konsult förstår hur systemen fungerar, hur team samarbetar och hur man bygger supportfunktioner som faktiskt förenklar vardagen.

Här är några vanliga uppgifter som våra DevOps-konsulter vanligtvis arbetar med:

Automatiserar det som man kan – och bör – automatisera

Bygg, test och distribution bör helst ske automatiskt. En DevOps-konsult sätter upp CI/CD-pipelines som ger snabbare återkoppling, färre manuella fel och kortare väg från kod till produktion.

Beskriver infrastrukturen som kod

Oavsett om det gäller servrar, databaser eller nätverk är det viktigt att infrastrukturen är versionshanterad och reproducerbar. Med verktyg som Terraform, Pulumi eller Ansible kan allt från miljöer till rättigheter definieras som kod - och ändras kontrollerat.

Bygger in synlighet och kontroll

Bra övervakning handlar inte bara om grafer och varningar - det handlar om att förstå vad som händer i systemet innan användarna märker något. DevOps-konsulter sätter upp loggning, metriker och larm som ger överblick utan att överväldiga teamet med brus.

Tar bort flaskhalsar för utvecklarna

När deployment kräver speciella åtkomsträttigheter eller om det bara är en person som vet hur staging fungerar, går allt långsamt. En DevOps-konsult arbetar för att göra teamen mer självständiga och tar bort onödiga beroenden.

Gör systemen mer robusta

Saker kommer att gå fel. Det viktigaste är hur du upptäcker det - och hur snabbt du återhämtar dig. DevOps-kompetens handlar också om att bygga rutiner och verktyg som gör dina system mer motståndskraftiga mot fel - och enklare att återställa.

Förstår folk, inte bara system

DevOps handlar lika mycket om samarbete som teknologi. En bra konsult är en brobyggare - mellan utvecklare, drift, ledning och säkerhet. Inte genom att ta över, utan genom att göra det lättare för människor att göra sitt jobb bra.

  • Bilde
  • Handplocka konsulter av högsta kvalitet hos Folq


    > 2 500 konsulter

    > 1 000 utvecklare

    > 13 års arbetslivserfarenhet



Roller och kompetensområden vi ofta stödjer inom DevOps

Begreppet DevOps används lite olika från företag till företag - och från team till team. Det innebär att rollerna och titlarna också kan variera. Vissa arbetar främst med plattform och infrastruktur. Andra bygger pipelines och stödjer utvecklarna. Vissa gör båda delarna.

Här är en översikt över de vanligaste rollerna vi hjälper våra uppdragsgivare med - och vad de faktiskt gör i praktiken:

DevOps Engineer

Eller DevOps-utvecklare. Kanske den mest använda titeln. Dessa arbetar ofta med automatisering, CI/CD, infrastruktur som kod, och bygger verktyg som gör utveckling och drift mer sömlöst. En typisk brobyggare mellan utveckling och drift.

Site Reliability Engineer (SRE)

Har oftast en stark bakgrund inom drift och arbetar systematiskt med att göra system mer robusta, mätbara och självläkande. Ofta fokuserade på drifttid, felhantering, observabilitet och "blameless postmortems".

Cloud Engineer

Specialister på molntjänster som AWS, GCP eller Azure. Kan konfigurera allt från nätverk och åtkomstkontroll till Kubernetes-kluster och molnlagring. Är också skickliga på säkerhet och kostnadsoptimering i molnet.

Infrastruktur utvecklare / Platform Engineer

Dessa personer bygger och underhåller plattformarna som andra utvecklare arbetar på - ofta med fokus på utvecklarupplevelse, skalbarhet och förvaltning. De är nära kopplade till verktygskedjor och intern utvecklarstöd.

Läs mer om vad en DevOps-utvecklare gör här, och vad en DevOps-konsult letar efter hos en uppdragsgivare.

Tjänster som innehåller DevOps-element på generell basis


Många IT-tjänster har idag ett DevOps-element inbyggt antingen som en integrerad del av leveransen eller som separata, specialiserade tjänster.

Dessa tjänster säljs ofta av konsultföretag, IT-leverantörer, molnleverantörer och specialiserade DevOps-företag. De kan levereras som enskilda projekt, långsiktiga partnerskap eller som abonnemangstjänster (Managed Services).

Teknologier våra DevOps-konsulter arbetar med

Våra DevOps-konsulter arbetar vid gränsen mellan utveckling, drift och infrastruktur - och använder en bred uppsättning teknologier för att få saker att fungera smidigt. Här är en översikt över verktyg och plattformar de vanligtvis har erfarenhet av:

Cloud services

Antingen är du redan i molnet, eller på väg dit:

  • AWS – EC2, ECS, EKS, Lambda, IAM, S3
  • Google Cloud (GCP) – GKE, Cloud Run, Cloud Build, IAM
  • Azure – AKS, App Services, Resource Manager

CI/CD og deployverktyg

Automatisering av bygg, test och produktionsinställning:

  • GitHub Actions
  • GitLab CI/CD
  • Jenkins
  • ArgoCD
  • Flux

Infrastruktur som kod

Allt som behövs för att beskriva och versionera infrastruktur:

  • Terraform
  • Pulumi
  • Ansible
  • CloudFormation

Containerisering och orkestrering

För att paketera, köra och skala applikationer:

  • Docker
  • Kubernetes
  • Helm
  • Docker Compose

Övervakning och loggning

Synlighet och insikt i hur systemen beter sig:

  • Prometheus & Grafana
  • Datadog
  • ELK (Elasticsearch, Logstash, Kibana)
  • Sentry
  • Cloud-native monitoring (AWS CloudWatch, GCP Operations Suite)

Scripting och automatisering

För att binda samman system och bygga verktyg:

  • Bash / Shell
  • Python
  • Go
  • YAML / JSON (för config och pipelines)


Operativsystem och drift

  • Linux (Ubuntu, Debian, CentOS)
  • systemd, SSH, cron
  • Nginx, Apache, HAProxy
  • Nettverksoppsett, DNS, TLS, m.m.

DevOps och AI – två sidor av samma framtid

AI är beroende av robusta system för att kunna leverera värde. DevOps säkerställer att infrastrukturen är stabil, att dataflödet är pålitligt och att modeller kan tränas, testas och distribueras effektivt.

Samtidigt kan AI förbättra DevOps-processer – till exempel genom att förutse fel, optimera resursanvändning och föreslå förbättringar i kod eller konfiguration. Kort sagt: AI behöver DevOps för att säkert kunna skala, och DevOps blir ännu smartare med AI som partner.


Hur påverker AI devops?

AI påverkar DevOps på flera sätt, främst genom att öka automatiseringsgraden, ge djupare insikter och möjliggöra smartare beslut under hela mjukvarans livscykel.

Hur vi arbetar tillsammans med dig

Att hitta rätt DevOps-konsult behöver inte vara besvärligt. Vi gör det enkelt att komma igång – och ser till att du har full kontroll hela vägen.

  1. Du beskriver ditt behov
    Det börjar alltid med dig. Vad försöker ni åstadkomma? Var i systemet är det knepigt? Du behöver inte veta exakt vilken roll du letar efter – vi hjälper dig att formulera behovet baserat på din situation.
  2. Vi hittar relevanta konsulter
    Baserat på ditt behov söker vi i vårt nätverk efter konsulter med rätt kompetens, erfarenhet och tillgänglighet. Du får se profiler, oftast inom några få dagar – ofta snabbare.
  3. Du väljer vem du vill prata med
    Du väljer vilka profiler du vill gå vidare med. Vi ordnar korta, icke-bindande möten så att du kan lära känna och ställa frågor. Konsulterna du pratar med vet vad de gör – och vad de eventuellt inte täcker.
  4. Onboarding sker snabbt och enkelt
    När du hittar en match går det fort. Vi ser till att kontrakt, start och tillgångar är klara – och följer upp under vägen. Konsulten arbetar som en del av ditt team, antingen remote, hybrid eller on-site, beroende på vad som passar er.
  5. Du behåller kontrollen
    Det finns ingen bindningstid. Du har full översikt över timmar, pris och framsteg. Om behovet förändras tar vi det därifrån – oavsett om du vill förlänga, avsluta eller komplettera med fler.

Hur vi skiljer oss från andra?
Vi är inte ett bemanningsföretag. Vi är en samarbetspartner. Vi bryr oss om att du får rätt person – och att det faktiskt fungerar i praktiken.

  • Bilde
  • Behöver du en DevOps-utvecklare?

    Är du på jakt efter de bästa DevOps-utvecklarna för att förverkliga ditt drömprojekt? Då behöver du inte leta längre! Folq är din ultimata one-stop-shop för att hitta skickliga DevOps-utvecklare som kan hjälpa dig att ta ditt företag till nya höjder.

    Vår talangfulla stab av DevOps-experter är handplockade och redo att ta sig an vilken utmaning som helst. Med deras omfattande kunskap inom kontinuerlig integration, automatisering, molnplattformar och mycket mer kan de optimera din programvaruutvecklingsprocess och säkerställa sömlös leverans av kvalitetsprodukter.