Så använder BookBeat AI i produktutvecklingen
På BookBeat har AI blivit en självklar del av vardagen – ett verktyg som både driver innovation och effektiviserar arbetet på flera plan. Genom egenutvecklade AI-modeller och generativ AI skapas en lyssnarupplevelse som anpassas efter varje individ. Samtidigt fungerar AI som ett bollplank i utvecklingsteamens dagliga arbete och möjliggör snabbare kodgranskning, djupare analyser och nya sätt att samarbeta över teamgränser. Resultatet? Snabbare innovation, ökad intern kompetens – och en ännu bättre tjänst för användarna.
Vi har snackat med Niklas Arbin, CTO på BookBeat! Häng med!

Bild tagen av: Andreas Carlfors
Fakta om BookBeat
Grundat: 2015
Huvudkontor: Stockholm
Antal anställda: ca 160
Ägare: Bonnier
Tjänster: Streamingtjänst för ljudböcker
Kunder: Alla som vill upptäcka och lyssna på ljudböcker
VD: Niclas Sandin
Webbplats: www.bookbeat.com
Hur har ni använt artificiell intelligens (AI) för att förbättra produkter och tjänster?
På BookBeat har vi arbetat länge i gränslandet mellan AI och machine learning, där vi framförallt byggt egna modeller för hur innehållet i vår tjänst, dvs. ljudböcker och digitala böcker, på bästa sätt kan anpassas till varje enskild lyssnare. Vi använder oss mycket av generativ AI som bollplank i vårt vardagliga arbete för att få hjälp med att lösa problem och bolla frågeställningar. För utvecklingsteamen kommer det naturligt att arbeta med AI, exempelvis genom att be AI om hjälp med analys av pull request, generell analys av kod eller att undersöka olika co-pilotvarianter i våra utvecklingsmiljöer. Men utvecklingsteamen har även drivit utbildningsinitiativ för andra team på BookBeat i hur de kan börja använda AI och skapa sina egna AI-botar för att arbeta mer effektivt i sina uppdrag. Där ligger en stor del av vinsten, både för BookBeat som verksamhet och i förlängningen därför även för våra användare.
Vilken effekt/vilka vinster har detta gett? Både för användarna och internt i er organisation?
Genom att effektivisera arbetet för BookBeats samtliga team, exempelvis med hjälp av interna AI-botar, uppnås stora vinster både internt på BookBeat och för våra användare. För utvecklarna på BookBeat innebär AI både möjligheten att kunna jobba snabbare, men även att kunna gå ner mer på djupet inom områden som man kan en del om men kanske inte har alla detaljer kring. För användarna innebär det att de snabbare får ta del av nya features i tjänsten, som på ett enklare och bättre sätt gör det möjligt att få uppleva ett individuellt, personaliserat utbud av ljudböcker om och om igen.
Vilka är de största lärdomarna ni har gjort?
Det blir tydligt att ju mer man kan om ett område desto bättre är man på att ta hjälp av AI för att bli bättre. Ju mer du kan desto mer initierade frågor kan du helt enkelt ställa, och därmed även få bättre svar. Det är såklart viktigt att komma ihåg att AI fortfarande kan hallucinera, och att man därför behöver hantera allt som genereras kritiskt och med initierad kunskap. Man behöver alltid en viss grundkunskap inom ämnet för att inte hamna i fallgropar. Det är också viktigt att ha en tydlig strategi för hur man hanterar inköp av AI för att säkerställa att de verktyg som används är säkra och trygga alternativ för alla som ska arbeta med dem.
Vilka är dina bästa råd till andra om hur de kan använda AI i sin produktutveckling?
Använd AI som bollplank och för att bli bättre på det som du redan är ganska bra på. Det finns också ett antal spännande tekniker som blivit enklare att använda i kölvattnet av AI, tex vektorisering och tokenisering som kan appliceras på redan befintliga problem. AI är också ett bra verktyg för att minska avstånden mellan tech och andra specialister.
Vilka andra nordiska företag hämtar du/ni inspiration från?
Självklart har vi hämtat massor av inspiration från andra företag, både nordiska och globala, under BookBeats tioåriga utvecklingsresa. Men nu har vi kommit till en punkt där vi faktiskt slutat fundera så mycket på vad alla andra gör, för att istället bestämma oss själva för vad vi ska göra och sedan göra en egen version av det med hjälp av den stora kompetens utvecklingsteamen besitter. Med stöd av AI finns det egentligen väldigt få begränsningar för vad vi kan bygga om vi verkligen vill bygga det, och det är ju rätt häftigt.
Kort om "Folk i farten"
"Folk i farten" är en ny artikelserie från Folq där vi vill bjuda in ledande techföretag att svara på några frågor och dela med sig av sina erfarenheter inom utvalda områden relaterade till teknik och produktutveckling. Det som kännetecknar de företag vi vill samarbeta med i denna serie är att de är moderna och framåtlutade techföretag som utvecklar användarvänliga digitala produkter och tjänster i högt tempo. Dessa är företag som både vi på Folq, och kunder samt konsultföretag i vårt nätverk, ser upp till.
Målet med artikelserien är att inspirera företag och individer i vårt nätverk och skapa möjligheter för dem att lära sig och få värdefulla råd från de som ligger i framkant och har samlat på sig mycket erfarenhet. Detta vill vi uppnå genom att publicera ett blogginlägg för varje bidrag.
Redo att enkelt hitta konsulter?
Du är bara en enkel registrering från att få tillgång till över 2500 IT-konsulter av högsta kvalitet. Ge dig själv en fin present. Tid!
På Folq hittar du snabbt den perfekta matchningen för ditt uppdrag, träffsäkert och effektivt med hjälp av AI. Det bästa sättet att hitta konsulter!