Allt om UX-design
UX-design handlar inte om pynt. Det handlar inte om att få saker att se bättre ut, utan om att få dem att fungera bättre – för dem som faktiskt ska använda dem. När du förstår hur människor upplever din lösning kan du fatta bättre beslut, undvika felsteg och spara både tid och pengar.

Vad är egentligen UX-design?
Användarupplevelse – eller UX – handlar om allt som sker mellan användaren och din digitala produkt. Hur de hittar rätt. Hur de förstår vad som händer. Hur de slutför det de kom för att göra. UX-design är verktyget som hjälper dig att göra den upplevelsen så bra och friktionsfri som möjligt.
Det handlar inte bara om att "rita skärmar". UX-design är ett professionellt och metodiskt arbete för att förstå användarens behov och översätta det till lösningar som fungerar i praktiken. Det är bron mellan affär, teknik och verklighet. Det är UX-designers (så klart), grafiska designers och UI-designers som arbetar enligt UX-designens principer – och vi känner till flera av dem på vår marknadsplats.
Och här kan du läsa mer om hela baletten och skillnaderna mellan UX-, UI- och grafisk design. Eller undrade du kanske mer över skillnaden mellan en UX- och en grafisk designer? Eller skillnaden mellan en grafisk designer och en UI-designer? Det är bara att välja och vraka bland konsulter och kunskapsmaterial här!
Handplocka konsulter av högsta kvalitet hos Folq
> 2 500 konsulter
> 90 UX-designers
> 13 års arbetslivserfarenhet
Du behöver inte vara ”designledd” eller ha ett eget produktteam för att få värde av UX-kompetens. Kanske känner du igen dig i en av dessa situationer:
- Du bygger nya funktioner, men vet egentligen inte om de träffar rätt.
- Du får få – eller vaga – återkopplingar från dina användare.
- Teamet lägger mycket tid på att diskutera vad som är intuitivt.
- Produkten fungerar… nästan. Men inte helt.
Då kan UX vara det som hjälper dig att förstå varför saker inte riktigt fungerar – och vad du faktiskt borde göra åt det.
Är du osäker på skillnaden mellan UX och UI? Då kan den här guiden vara till hjälp: UX vs UI – vad behöver du egentligen?
Vad får du ut av att hyra in UX-kompetens?
UX-design gör det enklare att prioritera rätt. Det hjälper dig att upptäcka fel och flaskhalsar tidigt – innan de blir dyra. Det ger dig insikter som inte bara förbättrar din lösning, utan också förändrar hur teamet arbetar. Och inte minst: Det säkerställer att det du bygger faktiskt blir använt, förstått och uppskattat.
Vill du se hur UX-kompetens har fungerat i praktiken för andra uppdragsgivare? Här är några exempel på hur UX-designers arbetar via Folq.
Hur ser UX-kompetens ut i praktiken?
UX-arbete handlar ofta om att synliggöra de osynliga problemen. En UX-kunnig person kan till exempel prata med dina användare för att förstå vad de faktiskt försöker uppnå. De kan visualisera användarresan och identifiera friktion. De kan skapa klickbara prototyper så att ni kan testa idéer innan utvecklingen börjar. De kan formulera hypoteser, validera dem – och hjälpa teamet att fatta beslut baserat på insikt snarare än antaganden.
Och de kan göra detta tillsammans med produktledare, utvecklare och affärsansvariga – i team där inhyrd designkompetens ofta spelar en nyckelroll.
Vilka metoder används inom UX?
UX som disciplin vilar på en rad beprövade metoder – men det handlar inte om att följa ett recept, utan om att välja rätt verktyg för rätt problem.
Ibland krävs det intervjuer och observationer. Andra gånger handlar det om att rita upp användarresor och hitta luckor i flödet. Du kan bygga en prototyp och testa den innan du lägger en enda utvecklingstimme, eller hämta insikter från data och analysera vad folk faktiskt gör i din lösning.
Informationsarkitektur och strukturell förståelse hänger också nära samman med UX – särskilt i komplexa lösningar med mycket innehåll.
Vilka verktyg används i UX-design?
Metoder är halva jobbet – resten handlar om att använda bra verktyg för att göra arbetet konkret och delbart. UX-folk hos Folq använder ofta verktyg som möjliggör snabba, testbara och tvärfunktionella arbetssätt.
För prototyping och design används oftast Figma, men även verktyg som Sketch och Adobe XD förekommer. För samarbete och insikt är Miro, Maze, Dovetail och Optimal Workshop populära. Vissa arbetar nära utvecklare och bidrar till designsystem i Storybook, eller med tokens och dokumentation. Andra använder Notion, FigJam eller Confluence för att systematisera insikter och hypoteser inom teamet.
Det viktigaste är inte vilket verktyg som används – utan vad det möjliggör att testa, visualisera eller förstå. UX-kompetens handlar inte om pixelperfekta mockups, utan om att minska osäkerhet och hjälpa teamet att fatta bättre produktbeslut – snabbare.
När i processen är UX värdefullt?
Kort svar: Alltid.
UX kan bidra i idéfasen, när du ska kartlägga behov och sätta riktning. Det kan göra stor skillnad mitt i utvecklingen, när val ska fattas och funktioner formas. Och det kan vara ovärderligt i efterhand, när du ska utvärdera vad som faktiskt fungerar – och vad som behöver justeras.
Du behöver inte en fullständig ”UX-process”. Ibland räcker det med en dags insiktsarbete, eller ett snabbt test av en prototyp. Tjänstedesign kan också vara ett bra komplement där din produkt möter användaren på flera plattformar eller kontaktpunkter.
Vad har UX-kompetens löst tidigare?
- En bankapp minskade avhoppen i onboarding med 60 % – efter en enda användartestning.
- Ett produktteam undvek två månaders utvecklingsarbete efter att ha testat en hypotes under en vecka.
- En kund upptäckte att användarna tolkade hela deras produkt annorlunda än de trodde – och ändrade hela kommunikationen.
Dessa historier – och fler därtill – hittar du i våra framgångsberättelser och rapporter.
Vilken kompetens hittar du hos Folq?
I vårt nätverk hittar du UX-kompetens med gedigen erfarenhet av produktutveckling i startup-, scaleup- och enterprise-miljöer. Många har bakgrund som designers, men lika många har jobbat nära produktledning och strategi.
Vissa är experter på insiktsarbete. Andra brinner för prototyping och testning. Flera har djup kompetens inom tillgänglighet och inkluderande design. Och alla har en sak gemensamt:
De hjälper team att bygga rätt lösningar – för människor.
Osäker på om du ska anställa eller hyra in?
Då bör du läsa den här praktiska guiden: Anställa eller hyra in – vad lönar sig?
Behöver du en UX-designer? Ingen stress, vi har Folq
Letar du efter en användarcentrerad UX-designer? Sluta leta! Folq har din perfekta match!
Hos Folq ser vi till att koppla ihop dig med den idealiska UX-designern för dina behov. Vi har samlat en liten armé av ambitiösa UX-designers som kan få din webbplats, app eller digitala tjänst att flyga.
Oavsett om du behöver göra små justeringar här och där, eller om ni ska bygga upp en webbplats från grunden, har vi rätt resurs för dig.
Vill du ha en digital plattform där pengarna rullar in? Boka en skicklig UX-designer!