Gå till huvudinnehållet

Data Scientist - gör svåra saker lätta


Har du hört talas om datavetenskap, men förstår inte riktigt vad det är och hur det kan vara till nytta för ditt företag? I så fall är den här artikeln skriven för dig!

Här ska vi förklara varför datavetare är ovärderliga resurser i den ständigt växande tekniksektorn. Vi kommer att utforska vilka kompetenser - både hårda och mjuka - de tillför din organisation.


Bilde

Vad är en Data Scientist och varför behöver du en?

Har du någonsin undrat vad en data scientist är? Kort sagt är det en person som arbetar med stora datamängder och system. De kan utveckla modeller som kan analysera stora datamängder. Tillämpningsområden för detta kan vara - men inte begränsade till - klimatmodellering, logistiklösningar, aktiehandel, medicinsk behandling eller spelutveckling.

Dessa tekniska talanger är ovärderliga för företag eftersom de kan hjälpa till med att optimera och automatisera processer och förbättra effektiviteten.

De kan också skydda mot cyberattacker och dataintrång, vilket är avgörande i dagens teknikdrivna värld. Så om du överväger en karriär inom detta område eller bara är intresserad av att lära dig mer om det, så är datavetenskap en spännande och avgörande bransch som du bör överväga.

Hårda färdigheter som en Data Scientist tillför

Datavetenskap har utvecklats till ett viktigt område, och datavetare är nu en mycket attraktiv källa till kunskap och färdigheter som man inte visste fanns. Även om det är viktigt att utforska de teoretiska aspekterna av ämnet, finns det en tendens att underskatta vikten av praktiska färdigheter. En data scientist kan leverera imponerande resultat eftersom de har dessa hårda färdigheter. De kan

  • arbeta med stora datamängder
  • använda sofistikerade statistiska verktyg
  • utnyttja sina programmeringsfärdigheter för att bygga skräddarsydda prediktiva modeller
  • omvandla till synes tråkiga beräkningar, data och information till meningsfull insikt

Och under resans gång kan de arbeta nära utvecklare och visa sin smidiga strategi och skarpa disciplin. En data scientist hjälper i grund och botten till att dyka ner i trasslet och ta fram exakta förutsägelser för beslut som kan definiera framtiden för ett företag eller en hel industri.


a. Statistisk kunskap

Statistisk kunskap kanske låter lite torrt, men det behöver inte vara så. Faktum är att det kan vara genuint fascinerande att fördjupa sig i siffrornas värld i jakten på samband och trender.

Hur påverkar en given faktor en viss situation eller grupp?

Och hur kan du använda den statistiska kunskapen för att fatta bättre beslut?

Det finns ett hav av spännande frågor du kan ställa dig själv och andra när du möter statistik på detta sätt. Så bli inte skrämd av torrt och nördigt snack. Statistik kan vara helt fantastiskt!


b. Förmåga att arbeta med data i flera olika format

När det gäller att arbeta med data är det viktigt att kunna navigera i flera format. Att kunna flyta sömlöst från kalkylblad till databaser till APIer och så vidare är en färdighet som är mycket värderad i dagens digitala landskap. Oavsett om det är sifferkrossning i Excel eller analys av JSON-data, är de som kan arbeta med flera filtyper eftertraktade resurser i alla branscher. Så om du kan hoppa mellan CSV:er, XML:er och SQL:er på ett enkelt sätt, tveka inte att visa upp dessa datamagiska färdigheter.


c. Avancerade kodningsskills

Om du är en erfaren utvecklare eller kan något om digital utveckling, vet du hur viktigt det är att kunna bemästra avancerade programmeringsfärdigheter. Det öppnar upp för en värld av möjligheter när det gäller att utveckla komplexa och innovativa lösningar.

Men oroa dig inte om du känner dig lite överväldigad. Som sagt är detta ett eget kompetensområde, där det finns en stor bukett med specialister på detta - redo att hjälpa dig. Så ta en kopp te, slappna av och låt en kunnig data scientist sätta igång, så att du kan spendera mer tid på det du är bra på!


Mjuka färdigheter som en Data Scientist kan bidra med

Som data scientist kan du bidra med många mjuka färdigheter, som kanske inte omedelbart är uppenbara. Utöver att vara en räv på att koda och hålla koll på de senaste teknologierna, har en data scientist också hjärnan och färdigheterna att ta ett komplext problem och bryta ner det i mindre delar som kan lösas steg för steg.

De kan också samarbeta över team och avdelningar, och förmedla sina idéer och lösningar på ett begripligt sätt till både teknisk och icke-teknisk personal. Så även om det kanske inte är det mest uppenbara, finns det många suddiga och informella färdigheter som en data scientist kan komma in med.


a. Kreativ problemlösare

Har du någonsin tänkt på hur kreativitet kan utnyttjas för att lösa problem på ett bättre och mer innovativt sätt? Om du letar efter en kreativ problemlösare, har du kommit till rätt ställe! Att vara en kreativ problemlösare innebär inte bara att kunna "tänka utanför boxen", utan också att skapa unika lösningar på de mest komplexa problemen.

En data scientist är en skicklig kreativ problemlösare, även när problemet du står inför verkar överväldigande. Så tveka inte att utforska möjligheten att engagera en data scientist för att hitta de bästa lösningarna!


b. Utomordentlig kommunikatör

För att en data scientist ska kunna förmedla sina lösningar är det viktigt att ha de rätta färdigheterna för att förmedla tankar och idéer på ett klart och precist sätt. Det handlar inte bara om att vara en god talare; det handlar också om att lyssna och förstå andra. Att ha en avslappnad och informell inställning till dem man kommunicerar med kan också hjälpa dig att bygga förtroende och relationer snabbare.


c. Förmåga att berätta historier med data

“Allt bör göras så enkelt som möjligt. Men inte enklare.”

Albert Einstein


Lätt för dig att säga, Einstein. Utmaningen är att det inte alltid är så lätt att koppla samman punkterna när du står inför rådata; det är här datavisualisering är extremt värdefullt - och data scientists är experter på det!

Här kommer de in och skapar en berättelse som engagerar publiken och guidar dem genom dina upptäckter på ett meningsfullt sätt.

En data scientist använder datavisualisering för att göra komplex data begriplig. En cool och informell inställning kan faktiskt hjälpa dig att skapa en mer engagerande presentation.

Genom att använda humor, intressanta exempel och en relaterbar ton kommer folk att bli mer engagerade i din presentation och därmed få en bättre förståelse för data.

Så, hur kan en Data Scientist hjälpa dig?

Att anställa en data scientist kan vara ett mycket smart drag för ditt företag! Dessa nördar specialiserar sig på att arbeta med stora mängder data. De analyserar och tolkar sedan denna data på ett sätt som kan leda till nya upptäckter och möjligheter för ditt företag.

Med sina färdigheter kan de bidra till att optimera processer, minska kostnader och förbättra kundupplevelsen.

Det är som att ha ett extra supervapen som kan blåsa liv i döda data och hjälpa dig att fatta smartare beslut med den. Och dessutom får de allt detta att se vackert ut på din nästa PowerPoint!

Så missa inte denna chans att lägga till ett extra lager av expertis till företagets team!

Behöver du ÄNNU fler argument? Ok. Kolla här.

Datavetenskap har visat sig vara en oumbärlig del av moderna företag. Det har inte bara bidragit till bättre företagsanalys, utan också till att lösa problem och förutsäga trender. Det finns flera exempel på hur företag har använt datavetenskap till sin fördel.

Uber har använt datavetenskap för att sätta priser vid olika tidpunkter på dygnet och på olika platser.

Likaså har Netflix använt datavetenskap för att förutse och rekommendera innehåll till användarna.

Ett annat företag, Dow Chemical, har använt datavetenskap för att identifiera faktorer som påverkar produktionskvaliteten och förebygger produktionsproblem.

Dessa exempel visar hur moderna företag kan dra nytta av datavetenskap, eller data science, för att fatta bättre beslut och nå nya höjder på marknaden.

Slutligen kan det sägas att datavetenskap är ett nytt fält som blir allt mer nödvändigt för företag om de ska hålla jämna steg med konkurrenterna. Data scientists är enormt skickliga och mångsidiga individer som bidrar med både hårda och mjuka färdigheter när det gäller teknisk kunskap, kreativ problemlösning, exceptionella kommunikationsegenskaper och förmågan att berätta historier med data.

Data science har visat sig vara ett definierande tillägg till organisationer genom en rad framgångsrika initiativ som har lett till ökad effektivitet, förbättrat samarbete och ökad tillväxt.

Vill du superladda din affärsstrategi? Då bör en data scientist definitivt vara på önskelistan över kommande samarbetspartners.

Bilde

Behöver du en Data Scientist? Ingen stress, vi har Folq!

Letar du efter den perfekta datavetaren att ansluta till ditt team? Du behöver inte leta längre! Vi har ett stort nätverk av erfarna proffs med en bred uppsättning av färdigheter och kunskaper. De hjälper dig med data- och analysriggen, så att du kan vara mindre maskin och mer människa - från maskinlärning till Big Data, från AI till datautvinning. Våra skickliga datavetare kan leverera på alla specifikationer och snabbt ta ditt projekt till nästa nivå.

Kontakta oss nu för att hitta en perfekt Data Scientist för dig!