Gå till huvudinnehållet

Testutvecklare - ökar chansen för en knarrfri premiär


Allt som kan gå fel, går fel. Om du inte har en testutvecklare i laget då. Att hitta rätt person för denna roll är kritiskt för att säkra ditt projekt mot kostsamma fel under lanseringen och få det bästa från utvecklarteamet. I denna artikel visar vi dig vägen till rätt testutvecklare för din digitala lansering.

Och vet du vad som är pricken över i:et? Vi har gjort detta ämne ännu enklare att förstå. Hur då? Med vår helt egen ordlista!

Är du en testutvecklare? Då vet du säkert redan allt i denna artikel. Då rekommenderar vi istället att du tar en kaffe med oss. Läs mer om varför vi kan vara rätt folk för dig här.


Bilde

Vad är en testutvecklare?

Tänk på en testutvecklare som IT-världens fastighetsskötare! De ser till att allt fungerar som det ska med webbaserade applikationer eller programvara. Deras huvuduppgift är att utvärdera, utföra och hantera automatiserade testprocesser för att säkerställa att allt fungerar korrekt och att kvalitetsstandarden är hög.

Uppdagade du en fel i koden? Testutvecklaren är på fallet! De felsöker kodfel som kan skapa problem, utarbetar strategier för att programmet ska fungera smidigt och använder smarta automatiserade verktyg för att hitta och åtgärda fel. De skapar också detaljerade testplaner för att inget ska lämnas åt slumpen.

Vad gör en testutvecklare?

Testutvecklarens huvuduppgift är att säkerställa att en programvara eller en webbplats uppfyller alla dina krav som kund. För att nå detta mål måste de noggrant analysera utvecklingsprocessen för en applikation.

Några av huvuduppgifterna för en testutvecklare inkluderar:

  • Identifiera potentiella problem i utvecklingsprocessen innan lansering: Testutvecklare använder automatiserade testverktyg för att hitta och rätta fel i koden, såsom minnesläckage som kan leda till systemkrascher.
  • Skapa testplaner: En testplan består av en serie tester utformade för att utvärdera funktionaliteten och prestandan hos en applikation. Testutvecklaren ansvarar för att skapa dessa planer genom att definiera kriterier för lyckade tester eller misslyckade tester.
  • Utveckla och genomföra automatiserade testprocesser: Testutvecklare konfigurerar och kör dessa för att säkerställa att applikationen uppfyller förväntade kvalitetsstandarder. Här används vanligtvis verktyg som HPE ALM och HPE Performance Center (Load Runner, FitNesse, JMeter eller liknande).
  • Felsökning av kodfel och identifiering av buggar för att förhindra systemfel: Testutvecklare är också ansvariga för att åtgärda kodfel som kan leda till systemfel.
  • Använda statiska och dynamiska analysmetoder för att granska och verifiera kodkvaliteten samt upptäcka designfel innan de blir stora problem. De kan också rekommendera förbättringar av systemets arkitektur och bidra till att optimera prestanda, säkerhet och skalbarhet.
  • Ge värdefulla återkopplingar kring användarupplevelsen genom att genomföra tester på detta område.


Sammanfattningsvis är en testutvecklare en väsentlig bidragsgivare i företagets process för att lansera en applikation eller webbplats. Deras öga för detaljer och erfarna överblick kan hjälpa er att bygga robusta och smidiga digitala system som kan göra vägen till goda kundupplevelser och lönsam verksamhet mindre besvärlig.

Funderar du på var du kan hitta den perfekta testutvecklaren för ditt projekt? Då behöver du inte leta längre! Vi har samarbetat med landets skickligaste testutvecklare. De är redo att använda sina skarpa ögon för att skilja guld från gråsten i koden och användarupplevelsen, så att du kan gå live med avslappnade axlar. Lär känna några av dem här.

Testutvecklarens extraordinära förmågor

En testutvecklare bör ha en fin blandning av hårda och mjuka färdigheter. Hårda färdigheter är kunskaper som förvärvats genom års studier, kurser, online-certifieringsprogram eller formell, organiserad utbildning. Mjuka färdigheter är icke-tekniska färdigheter som rör personlighet och mellanmänskliga egenskaper. Att kunna prata med vem som helst och förstå deras behov är inte något man får 10 studiepoäng för, men det är ändå helt centralt för testutvecklaren som ska få ut det bästa av hela teamet.

Hårda färdigheter

Programmeringsspråk

En testutvecklare bör ha god kunskap om programmeringsspråk för att snabbt kunna identifiera och korrigera kodfel. När man behärskar ett språk ordentligt blir det enklare att upptäcka potentiella problem innan de utvecklas till stora bekymmer. Detta kan inkludera Python, Java, C++ och C# för att nämna några.

Agil metodik (Scrum)

Agil metodik är ett tillvägagångssätt som betonar flexibilitet, samarbete och kontinuerlig förbättring i processen för att utveckla och testa programvara. Det kan inkludera olika tekniker och ramverk som Scrum, men kärnan är att arbeta nära tillsammans, snabbt anpassa sig till förändringar och fokusera på att leverera värde till kunden. Agil metodik har blivit en central del av modern programvaruutveckling och är definitivt något som en testutvecklare bör ha god kännedom om.

Testskript

Testskript validerar kvaliteten på den testade programvaran eller appen. Ett effektivt testskript innehåller alla steg som behöver utföras för att använda en programvara, samt resultatet av varje steg.

Testautomatisering

Har erfarenhet av att arbeta med verktyg som till exempel Cypress, Playwright, Mabl, Katalon, Jest, Selenium, Cucumber, JMeter, Gatling, K6 och Postman.

Mjuka färdigheter

Detaljfokuserad

Testutvecklare bör vara mycket detaljfokuserade, eftersom deras uppgift är att verifiera att applikationen uppfyller förväntade kvalitetsstandarder. Det innebär att de måste noggrant analysera alla aspekter av utvecklingsprocessen och identifiera eventuella problem innan lansering. De måste också skapa testplaner och använda automatiserade testverktyg för att hitta fel. Öga för detaljer är därför av yttersta vikt för en testutvecklare.

Problemlösning

Som testutvecklare är det viktigt att inte bara upptäcka problem, utan också lösa dem. Att kunna bryta ned komplexa utmaningar och hitta kreativa lösningar är särskilt viktigt för felsökning av kodfel eller identifiering av fel i en applikation. Här måste hon tänka kritiskt och se situationer från olika perspektiv. På det sättet blir vägen till rätt lösning kortare för hela teamet.

Analytiska färdigheter

Analytiska färdigheter är en viktig resurs för testutvecklare, eftersom de behöver kunna utvärdera komplexa problem på ett systematiskt sätt och utveckla meningsfulla lösningar. Analytiska färdigheter kan användas för att bryta ned ett problem i delar, identifiera orsaken till problemet och skapa en handlingsplan för att lösa det.

Så här imponerar du en testutvecklare - en liten glosebok

Våra testutvecklare blir imponerade om du klarar testen nedan... Lär dig ett nytt ord varje dag, så talar du flytande efter några veckor:

Testplan

Detta är som ett vägbeskrivning för en bilresa. Det berättar vart du ska, vilken väg du tar, och vad du ska göra under resans gång - bara för testningen av programvaran.

Modultestning

Tänk på detta som att testa varje lampa i en julgran en efter en. Du kontrollerar varje del separat för att försäkra dig om att allt lyser som det ska.

Regressionstestning

Det är som att kontrollera att dörrarna fortfarande låser sig efter att du har fått nya nycklar. Du vill vara säker på att nya ändringar inte har förstört något som redan fungerar.

Black Box Testing

Som att lyssna på och bedöma ett musikinstrument utan att veta hur det är byggt. Du vet hur det låter, men inte hur ljudet produceras.

White Box Testing

Det är som att ta isär en klocka och kontrollera varje kugghjul och fjäder. Du förstår alla detaljer och hur de arbetar tillsammans.

Stresstestning

Hur många människor kan dansa på en bro innan den börjar svaja? Detta testar hur mycket tryck något kan tåla innan det går sönder.

Användartestning

Låt dina vänner prova en ny videospelmod som du har skapat och ge dig feedback. Riktiga människor testar produkten för att se om den är rolig och engagerande.

Automatiserad testning

Tänk dig en robot som dammsuger rummet åt dig medan du tittar på. Den följer en uppsättning instruktioner och gör jobbet åt dig.

Sanitetstestning

Innan du går ut genom dörren, tar du en snabb titt i spegeln för att försäkra dig om att allt ser bra ut. Detta är den snabba kontrollen för att se om allt ser vettigt ut innan du går djupare.

A/B-testning

Gillar du den här skjortan eller den andra bättre? Prova båda och se vilken som passar bäst. A/B-testning handlar om att prova två alternativ för att se vad som fungerar bäst.

Felrapportering

Ser du en läcka i taket? Skriv ner det och säg till någon så att det kan fixas. Det handlar om att identifiera och dokumentera problem så att de kan lösas.

Bilde

Behöver du en testutvecklare? Inga problem, vi har Folq

Är du på jakt efter en petimeter testutvecklare? Grattis, du har kommit till rätt ställe: Folq har en perfekt matchning!

Här på Folq satsar vi helhjärtat på att koppla ihop dig med den perfekta testutvecklaren för dina behov. Vi har samlat en bukett kompetenta testutvecklare som behärskar mycket. Oavsett om du behöver jobba med regressionstestning eller användarvänlighet - här hittar du din match made in Heaven.

Innan du hamnar i en dålig lansering, hitta en testutvecklare!